sobota 1. srpna 2015

Deník Anny Frankové

Autor: Anna Frank
Originální název: The Diary of Anne Frank
Podle skutečné události
Počet stran: 264

Anna dostane ke svým třináctým narozeninám deník, který si moc přála. Ihned začne zapisovat své dívčí poznatky.  Záhy ale musí kvůli židovskému původu a stále se stupňujícím antisemitistickým náladám v Amsterdamu, nalézt úkryt v tajných místnostech kancelářské budovy. I přes toto obrovské úskalí Anna prokračuje v psaní deníku.

Deník se o několik desítek let později stává svědectvím o druhé světové válce. Je až neuvěřitelné, jak úžasně psala tato třináctiletá dívka a jaké hluboké myšlenky v tak útlém věku měla. Když jsem si deník četla, spadla mi čelist. A vím jistě, že já jsem ve třinácti letech neměla ani zdaleka tak zralé uvažování. Proto se nedivím, že pravost deníku byla mnohokrát zpochybňována. 

Deník není jen svědectvím o druhé světové válce, ale taky sonda do duše třináctiletého děvčete. Člověk si už totiž nepamatuje, jak vše prožíval v tomto věku a když si deník přečte, leccos pochopí. Puberta je zkrátka zrádná věc a mnohým rodičům pubertálních dětí by kniha jistě přišla vhod. 

Už od počátku knihy víte, že Anna a skoro celá její rodina nakonec zemřou v koncentračním táboře. O to větší emocionální náboj deník má, protože si uvědomujete, že plány a naděje mladé dívky se nikdy nemohou uskutečnit. A že celé to ukrývání je vlastně čekání na smrt.

Deník Anny Frankové je dílo, které spadá do knih "must read" a za tím si stojím. Kdo knihu ještě nečetl, měl by takto učinit co nejdříve. Za mě - klobou dolů Aničko :).

99%

2 komentáře:

  1. Souhlas - tohle je jedna z knih, které by si měl přečíst fakt každý. A na to, jak mladičká Anna byla, je i velmi dobře napsaná.

    OdpovědětVymazat