středa 23. dubna 2014

Muž, který sázel stromy

Autor: Jean Giono
Povídka
Originální název: L'homme qui plantait des arbres

"Mají-li se v povaze člověka projevit skutečně výjimečné vlastnosti, musíme mít štěstí dlouhá léta pozorovat, co ten člověk dělá. Není-li v jeho práci ani stopa po sobectví, je-li myšlenka, řidící jeho činnost, bezpříkladně ušlechtilá a je naprosto jasné, že nejen nehledal nikde odměnu, ale dokonce zanechal ve světě i viditelné stopy, ocitáme se - bez nebezpečí, že se zmýlíme - před člověkem výjimečného charakteru."

Francouzský spisovatel Jean Giono v roce 1953 napsal krátkou povídku o starém pastýři jménem Elzéard Bouffier, který každodenní neutuchající prací mění okolní svět.

Muž, který sázel stromy je velmi krátké dílo, které "musí" přečíst snad každý. Ne proto, že je to kraťoučký příběh, ale protože vás pohladí po duši a připomene vám, čeho všeho můžete dosáhnout s minimálním "kapitálem" :).

Autor svolil povídku šířit zdarma a jak sám říká, ač mu povídka nevynesla ani cent, je to jeden z textů, na který je velmi hrdý. A já dodávám, že právem.

Lidé často pokládali postavu Elzéarda Bouffiera za skutečnou osobu, podle které byl příběh sepsát, ale sám autor tyto domněnky popřel. Jean Giono vytovřil příběh kvůli popularizaci sázení stromů.

V roce 1987 byla příběh zfilmován.

100%

5 komentářů:

  1. Plánuji si knížečku zakoupit, přečíst a řádně uložit do knihovny. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Mám pocit, že jsem to četla, ale vůbec si nevzpomínám na podrobnosti. Je na to nějaká medikace? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, kdyby na to byla spolehlivá medikace, tak už se jí láduju :D. Tady můžu poradit pouze takto: Opakování je matka moudrosti. :)

      Vymazat
  3. O téhle knížce se již někdo zmiňoval v mém okolí a název mám zafixován, neměla jsem však nikdy nutkání si ji přečíst. Teď však musím vše přehodnotit, sama vím dobře, že když řeknu že si někdo něco MUSÍ přečíst tak se to prostě musí. Jsem na to zvědavá. :)

    OdpovědětVymazat