úterý 28. října 2014

O myších a lidech

Autor: John Steinbeck
Originální název: Of Mice and Men
Novela

Lennie je sice velmi silný a pracovitý muž, ale nemá všech pět pohromadě a nedokáže se sám o sebe postarat. Naštěstí po smrti jeho tety Kláry, která se o něj od malička starala, se ho ujme George. Lennie a George chodí od statku ke statku za prací, a tak si vydělávají na živobytí. Jejich snem je naspořit si dostatek peněz, koupit si malé hospodářství a žít si po svém. Ale to není tak jednoduché, jak se zdá, neboť Lennie je sice dobrák od kosti, ale díky své prostoduchosti a obrovské síle tropí neustále maléry.

Kraťoučké dílo od nositele Nobelovy ceny Johna Steinbecka patří v literatuře ke klasice a to právem. Novela je součástí povinné četby, takže koho se to ještě týká, doporučuji přečíst do povinné četby, nejen kvůli útlosti knihy. Kniha je čtivá a člověk jí přelouská za pár desítek minut. O myších a lidech spadá do žánru novela, tudíž nečekejte hromady postav a paralelních dějových linií. V knize je jednoduchý ale zato dechberoucí příběh, ve kterém (jak už jste se asi dovtípili z úvodu) hraje hlavní roli Lennie s Georgem.

Pokud jste alespoň trochu empatičtí, potom si "jednoduchého" Lennieho zamilujete stejně jako já. Co na tom, že mu to moc nemyslí. Ale nebojte i George budete mít stejně rádi, protože on je taky fajn chlap :).

Novelu O myších a lidech jsem kdysi dávno (opravdu hooodně dávno) viděla jako divadelní představení, a proto jsem znala její rozuzlení. Ani to však neubralo na působivém konci tohoto díla a pokud chcete dobrou radu, připravte si kapesník, možná ho budete na konci knihy dost potřebovat.

79%

2 komentáře:

  1. tohle je hodne znama knizka, ale jeste jsem se k ni nedostala :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky nemám přečteno mnoho hodně známých knížek, ale snažím se to napravit. Pak si většinou říkám: Sakra, proč jsem si to nepřečetla dříve, vždyť je to fakt super kniha!' :D

      Vymazat