čtvrtek 3. července 2014

Panenky z ráje

Autor: Barbara Wood
Originální název: Virgins of Paradise
Román

O životě arabských žen jsme toho slyšeli již mnoho. Řada z nás viděla nějaký ten film na toto téma a čas od času vyjde na webu i peprný článek, jak že to u této kultury vlastně chodí. Pokud by měl někdo zájem prohloubit své znalosti o arabském světě či více pochopit jejich kulturu, doporučuji si přečíst Panenky z ráje.

Román vyprávi osudy rozvětvené rodiny Rašídů, která žije na území Egypta. Musím říct, že kniha je velmi čtivá a pořád se v ní něco děje, takže nemáte čas na to, aby vás nudil nějaký rozsáhlý popis okolí a přírody, protože se tam zkrátka nevyskytuje. Alespoň ne ve velké míře, což hodnotím jako plus, neboť nejsem ten typ čtenáře, který se vyžívá v popisu vlncící se trávy na úpatí hory a rozbředlých páchnoucích kaluží vedle rozkvetlé jarní louky :).


"Ale včera večer neprováděla zkoušku panenství žádná porodní bába, ale sám ženich bílým kapesníkem omotaným kolem prstu, přičemž přihlížela rodina a všichni svatební hosté. Nevěsta vykřikla a mladý ženich vyskočil a předvedl zakrvácený kapesník. Všichni začali provolávat slávu. Nevěsta byla panna, rodinná čest byla zachráněna."

Jak už jsem zmínila výše, Rašídovi jsou opravdu rozvětvená rodina a to natolik, že si občas nebudete moci vzpomenout, kde zařadit Omara nebo Dahibu, o kterých je právě řeč, ale nakonec vám to většinou docvakne. Na románu se mi líbí také to, že vám pomůže pochopit mentalitu arabského lidu. Zprvu neospravedlnitelné jednání, které nyní odsuzujete, vám Panenky z ráje ukáži jejich očima a v jiném světle. Neznamená to, že toto jednání začnete schvalovat, jen vám vše příjde alespoň o píď jasnější. 

"Farid šel na trh koupit ovci a vzal s sebou malého synka. Všichni víme, že cenu ovce určuje množství tuku uloženého v ocase, takže Farid ohmatal, tiskl a mnul ocasy mnoha ovcí. Synek se tomu divil a Farid vysvětlil: Podle toho rozhoduju, kterou ovci si koupím. Po pár dnech se vrátil z práce domů a synek ho vítá: Tatínku, dneska tu byl šejk Gamal! Asi chce koupit maminku!"

81%

4 komentáře:

  1. Tak tahle kniha me diky tvemu priblizeni vazne zaujala! Rada bych si ji precetla, muslimska kultura me zajima :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem kdysi dávno četla Závoj strachu a pamatuju se, že mě kniha opravdu zaujala. Tohle vypadá opravdu zajímavě, zkusím se po ni někde podívat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Závoj strachu jsem nečetla, takže nemůžu srovnávat, ale zkus přečíst Panenky z ráje a uvidíš :) Mě to přišlo zajímavé.

      Vymazat