pondělí 10. února 2014

Měděný jezdec

Autor: Paullina Simons
Válečný román
Originální název: The Bronze Horseman

Intenzivní láska vzplane mezi mladičkou Taťánou a nadporučíkem Alexandrem Bělovem v Leningradě v období války. Ale jak už to tak bývá, této lásce není přáno. Válka, skutečný původ Alexandra a jeho vztah s Dášou - sestrou Taťány, to všechno jsou problémy, které musí mladá dvojice řešit.

Poměrně mnoho pozitivních ohlasů na tuto knihu mě přimnělo si román přečíst. Nemůžu říct, že bych času stráveného nad knihou litovala, ale rozhodně nejsem její cílovou skupinou. Podle mého názoru je dílo určeno zejména mladším dívkám asi ve věku Taťány (17).  :)

Na můj vkus je hlavní hrdinka až přespříliš naivní. Mám ráda, když jsou postavy vylíčeny opravdově. Když se s nimi člověk může alespoň trochu ztotožnit. Sama jsem v životě poznala, že osobnosti nejsou pouze černobílé. Taťána mi připadá až moc naivní na to, aby taková opravdu byla. Je to samozřejmě jen můj názor. A jak se říká, kolik lidí, tolik názorů. Někomu se právě ta naivita na Taťáně může líbit.


Milostné scény byly další věcí, která se mi na románu příliš nezamlouvala. Teď nemyslím přímo jejich popis. Vadilo mi, že Paullina Simons přehnala počet možných milování za jednotku času. Mít sex cca 5x denně několik týdnů v kuse, to by snad ani pornoherec s viagrou nezvládl. :)Tyto věci pro mě srážely celkový dojem z knihy.

Co se mi naopak líbilo byl popis doby. Všichni víme, že slovo válka je ekvivalent pro slovo hrůza. Ale nikdo z nás si to moc neumíme představit. Alespoň skrz knihy můžeme nahlédnout k této mizérii a děkovat bohu (nebo čemukoliv jinému), že my jsem válku poznat nemuseli. Hlad a boj o jídlo, bombardování, strach, smrt to vše dílo obsahuje. A taky vyobrazení života v Sovětském svazu.

Knihu bych doporučila spíše mladším dívkám, které si rády přečtou o obrovské naivní lásce. Mě ve svých šestadvaceti letech přišla kniha trochu moc "přehnaná". Ale nenechte se odradit, možná právě pro vás se nakonec stane knihou milovanou.

73%

Žádné komentáře:

Okomentovat