úterý 8. července 2014

Muž, který chtěl být šťastný

Autor: Laurent Gounelle
Originální název: L´Homme qui voulait etre heureux
Román/rozvoj osobnosti

"To je síla. Takže nakonec opravdu každý uvěří své vlastní realitě, která ve skutečnosti není nic jiného než výplod toho, čemu věří. To je fakt šílené, člověku z toho jde hlava kolem." 

Julien  tráví svou dovolenou na Bali a doslechne se o místním starém léčiteli. Ačkoli Julien netrpí žádnou fyzickou nemocí, rozhodne se starého léčitele vyhledat. Jen tak, ze zvědavosti. Věhlasný léčitel muže prohlédne od hlavy až k patě a nic zvláštního z fyzického hlediska nenajde, až na to, že Julien asi není tak úplně šťastný člověk.

Kniha Muž, který chtěl být štastný je krátké sto čtyřiceti osmi stránkové dílo, které jste schopni přečíst za jedno odpoledne. Řekla bych, že se čte takzvaně samo. Knihu bych zařadila spíše do kategorie rozvoj osobnosti než mezi romány. Pokud jste již četli nějaké knihy z oblasti rozvoje osobnosti, poté asi nebudete obsahem díla překvapeni, neboť se tématicky opakuje. Alespoň já to takto cítím. Pro ty, jež jsou v této oblasti nepolíbeni, dílo poskytne jistě mnoho nových myšlenek.


"Přesto zdůrazňuji, že hmotné statky nemohou přinášet štěstí. Mnoho lidí s tímto názorem souhlasí a mnohdy jej i významně hlásají, ale uvnitř, podvědomě, stejně věří, že  by jim štěstí přinesly. Budou tedy odsuzovat chování těch, kteří dávají najevo své bohatství, avšak toto odsouzení bude podbarvené závistí, neboť část jich samotných prahne po tomtéž a myslí si, že boháči jsou šťastnější. Toto přesvědčení je velmi rozšířené, dokonce i mezi těmi, kteří tvrdí pravý opak."

A jaké hlavní myšlenky jsou v knize? 
  • Jsme to, v co věříme. 
  • Nebojme se poprosit o pomoc někoho jiného. 
  • Občas musíme něco obětovat, abychom něco většího získali. 
  • Peníze štěstí nepřinesou, ale jejich nedostatek může štěstí narušovat. 
  • A další...

Čtení knihy Muž, který chtěl být šťastný, bylo pro mne milou záležitostí a pokud se rozhodnete věnovat svůj čas této knize i vy, věřte, že určitě neprohloupíte. Některé zákonitosti je třeba si neustále opakovat a opakovat a opakovat... :)

70%

2 komentáře:

  1. Líbí se mi obálka. Knihy o rozvoji takové ty jak nahrabat milion na jezení jogurtu nečtu, ale zaobalení do milého příběhu mi nevadí... Momentálně čtu poněkolikáté 4 dohody.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, já bych chtěla milion za jezení jogurtů :DDD To by bylo milionářů...

      Vymazat